Press release

PUReSmart-project successvol afgerond

Occasionele informatie, Brussel, 28/03/2023 — 08:58 CET, 28.03.2023

 

Een gesloten kringloop voor PU-matrassen

  • Onderzoek toont aan dat soepelschuim chemisch gerecycleerd kan worden en zo terug herleid kan worden naar zijn twee grondstoffen 
  • Recticel coördineerde dit 4-jarig, EU gefinancierd onderzoeksproject
  • Covestro bouwt verder aan ontwikkeling tot industriële schaal
  • Evocycle® CQ Mattress is Covestro's eerste initiatief voor chemische recycling.

Het Europese onderzoeksproject "PUReSmart" is afgerond. Recticel en Covestro zijn erg tevreden met het positieve resultaat, want zij konden aantonen dat de twee belangrijkste grondstoffen van soepelpolyurethaanschuim (PU) uit matrassen door chemische recycling kunnen worden teruggewonnen, met behoud van een hoge kwaliteit en zuiverheid. Uit deze twee volledig gerecycleerde grondstoffen - polyol en tolueendiisocyanaat (TDI) - werd voor het eerst nu ook een nieuw soepelschuim geproduceerd. De grondstoffen werden verkregen in Covestro's proeffabriek in Leverkusen.

"We zijn erin geslaagd een technologie te ontwikkelen om deze grondstoffen chemisch te herwinnen en om polyurethaanschuim zo om te zetten in een hoogwaardig gerecycleerd materiaal ", zegt Bart Haelterman, R&D Director bij Recticel. "Voor het eerst in de geschiedenis past polyurethaan echt in een circulaire economie." De Europese Unie financierde het PUReSmart-project met zes miljoen euro over een periode van vier jaar, in het kader van haar onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020.

Download Persbericht (PDF)